Kto môže podpísať petíciu?

06.06.2012 12:02

Pod petíciu sa môžu v zásade podpísať osoby akejkoľvek štátnej príslušnosti (občania SR, ako aj cudzinci) a akéhokoľvek veku, teda aj mladí, ktorí nedovŕšili osemnásť rokov (maloleté osoby). Aby petíciu mohli podpísať maloletí, aj tu platí podmienka, že musí ísť o takú petíciu, ktorá je svojou povahou primeraná rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku. Ak by petíciu, napr. o volebných veciach, za vyhlásenie miestneho referenda a za hlasovanie o odvolaní starostu, podpísala osoba maloletá, jej podpis by bol neplatný.


Okrem podmienky plnoletosti, je v niektorých prípadoch podmienkou pre spôsobilosť podpísať petíciu aj štátne občianstvo Slovenskej republiky alebo trvalý pobyt v obci. Napríklad pre platné podpísanie petície za vyhlásenie celoštátneho referenda je potrebné byť občanom Slovenskej republiky a pre platné podpísanie petície za vyhlásenie miestneho referenda a za hlasovanie o odvolaní starostu je potrebné byť občanom Slovenskej republiky a mať trvalý pobyt v obci, ktorej sa petícia týka.

 

ZDROJ: VIA IURIS – CENTRUM PRE PRÁVA OBČANA - https://www.viaiuris.sk/aktivity/prva-pravna-pomoc/ako-spravne-spisat-peticiu/zakladny-manual-4/kto-sa-moze-podpisat-pod-peticiu-.html